Over de Apple FBI Case

Je ontslag indienen omdat je wordt gevraagd iets te doen wat tegen je principes in gaat. Ik vind het nogal wat en ik vind het ook erg stoer. Het onderwerp kwam deze week ter sprake tijdens een gesprek dat ik had met mijn partner. Het ging over het nieuws van Apple dat zij niet mee wilden werken aan het ontgrendelen van de iPhone van één van de schutters in de Amerikaanste stad San Bernardino. De FBI wilde het apparaat onderzoeken om te zien wat er allemaal voor gegevens op stonden, maar kreeg geen toegang. De FBI wilde dat Apple de telefoon van de vergrendeling zou halen. Apple wilde hier echter niet aan meewerken omdat het bedrijf de privacy van zijn gebruikers wilde beschermen. Bovendien waren ze bij Apple bang dat dit voorval een precedent zou scheppen waardoor ze vaker aan dit soort zaken zouden moeten meewerken.

Het liep uit op een rechtszaak waardoor de FBI via de rechter Apple wilde dwingen mee te werken aan het onderzoek en dus aan het ontgrendelen van de desbetreffende iPhone. De medewerkers van Apple die wisten hoe ze dit moesten doen, gaven in een verklaring aan ontslag te nemen als zij de vergrendeling moesten opheffen. Zij bleven achter hun principes staan van de privacybescherming van de klanten en waren dus bereid hun baan daar voor op te geven. Ik vind het heel stoer van deze medewerkers dat ze achter hun principes bleven staan. Het is niet niks om zo’n duidelijk standpunt in te nemen met alle eventuele persoonlijke consequenties. Zij zullen deze rechtszaak nauwlettend in de gaten hebben willen houden.

De rechtzaak tussen de amerikaanse overheid en Apple
Tot een rechtszaak is het uiteindelijk niet gekomen. Er is een derde partij gevonden die de FBI heeft kunnen helpen. Deze partij is het wel gelukt om de iPhone te kraken en de FBI kan verder met het onderzoek. Apple is achter zijn principes blijven staan en beschermde hiermee de privacy van zijn klanten. Ik vind het wel jammer dat de rechtszaak niet is doorgegaan. Ik ben namelijk heel benieuwd wat de rechter zou hebben beslist en hoe dit verder zou zijn verlopen voor de medewerkers van Apple. Die kunnen in ieder geval wel opgelucht ademhalen want zij hoeven nu geen ontslag te nemen. Wel zullen ze denk ik gauw aan de slag gaan om de beveiliging van de iPhone naar een nog hoger niveau te brengen.